Skip to content

Οι απόψεις μου για την έξοδο από την κρίση

Απρίλιος 23, 2012

Πιστεύουμε άραγε ότι δεν κινδυνεύουμε να χρεοκοπήσουμε ατάκτως, όταν το χρέος έχει φτάσει από τα 262.07 Δισ. Ευρώ που ήταν το τέλος του 2008, στα 367.98 Δισ. Ευρώ το τέλος του 2011 και συνεχίζει να αυξάνει [1]; Και ποιο αντάλλαγμα δίνουμε για αυτή την «επιτυχία»; Το γενικό ξεπούλημα της Χώρας μας.  Την ίδια στιγμή η Ισλανδία, που την απειλούσαν ότι θα γίνει η Κούβα του Βορρά όταν έδιωξε το ΔΝΤ, ανέκαμπτε οικονομικά αυτά τα χρόνια.

Γιατί είχαμε ανάγκη το νέο δάνειο που πήραμε; Για να ξεπληρώσουμε παλαιά δάνεια. Ούτε ένα ευρώ από αυτό δεν πήγε για άλλο σκοπό. Για αυτό η λογική μου επιτάσσει μια μονομερή διαγραφή του επονείδιστου χρέους (που προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο), παρά μία πολιτική συνεχούς αύξησης του χρέους, ύφεσης και επίθεσης στους οικονομικά αδύναμους. Για ποιο μέλλον να μιλήσουμε όταν η πολιτική που εφαρμόζεται τα δύο τελευταία χρόνια μας έχει οδηγήσει σε ύφεση -7,5%;

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να ξεπουληθούν τα πάντα στη Χώρα μας. Αντιθέτως, χρειάζεται να διεκδικήσουμε μια δίκαιη λύση με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν κάτι τέτοιο τα μνημόνια που υπογράφηκαν.

Αυτές οι εκλογές είναι μια ευκαιρία να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Αρκεί να μην πιστέψουμε τα αδιέξοδα που σερβίρει η τηλεόραση και να κοπιάσουμε εμείς οι ίδιοι για την έγκυρη και πολύπλευρη πληροφόρηση μας.

Υποσημείωση 1: Όλοι φοβόμαστε την απόλυτη φτώχεια. Πως θα επηρεαστούν οι εισαγωγές σε βασικά προϊόντα μετά από μια μονομερή διαγραφή; Όλες οι επιχειρήσεις κάνουν εισαγωγές χρησιμοποιώντας το εταιρικό κεφάλαιο που έχουν σε ευρώ, άρα δεν θα πληγούν οι εισαγωγές.

Δεν θα υπάρξει όμως πρόβλημα εσωτερικής υποτίμησης; Δυστυχώς αυτό το πρόβλημα βιώνουμε ήδη. Ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός πλέον υπερβαίνει τους απασχολούμενους [2] και πολλοί έχουν εξαντλήσει και τις αποταμιεύσεις τους. Για εκείνους που δουλεύουν στόχος είναι οι μισθοί να γίνουν όσο είναι στην Κροατία. Το κόστος ζωής όμως στην Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό της Κροατίας και συνεχίζει να αυξάνει. Άρα κάθε οικογένεια βιώνει μια πραγματική υποτίμηση των εσόδων της, την ώρα που τα έξοδα διογκώνονται. Όπως λένε όλοι οι οικονομολόγοι, την μονομερή διαγραφή, αν δεν μπορείς να την αποφύγεις, πρέπει να την κάνεις όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Υποσημείωση 2!!!: Σε αυτές τις εκλογές, ανεξαρτήτως τι κόμμα θα επιλέξουμε, θα ήταν πραγματικά χρήσιμο να μην ψηφίσουμε πρώην βουλευτές. Έχει κατατεθεί νέα μήνυση κατά της ΙΒ Βουλής της Β΄ Βουλευτικής Συνόδου. Ας δώσουμε την ευκαιρία να αποδειχθεί η ενοχή τους ή η αθωότητα τους στο δικαστήριο και ας μην τους προστατεύσουμε με τη βουλευτική ασυλία.

Advertisements

From → Νέα

Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s