Skip to content

Επιχειρηματολογώντας γιατί είναι σημαντικό να ψηφίσουμε σε αυτές τις εκλογές

Απρίλιος 12, 2012

Πολλοί θεωρούν ότι το να ψηφίσουν στις εκλογές αποτελεί άδικο κόπο. Είναι όμως έτσι τα πράγματα ή κάποιοι βολεύονται να σκεφτόμαστε με αυτόν τον τρόπο;

 • Η μεγαλύτερη φοβία είναι ότι και να ψηφίσουμε ένα κόμμα, αυτό θα αλλάξει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις και θα κάνει τα ακριβώς αντίθετα αν γίνει κυβέρνηση, όπως συνέβη και στο παρελθόν. Σκεφτείτε όμως αν αρκετοί ψηφίζαμε νέοεμφανιζόμενους πολιτικούς, που δεν θα δεσμεύονται σε συμφέροντα, αν καταφέρναμε να βγάλουμε έστω 30 τέτοιους βουλευτές. Σύμφωνα με δήλωση του προέδρου του Αρείου Πάγου αν ένας πρωθυπουργός δεν προσπαθήσει να εκτελέσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις και πράξει τα αντίθετα από αυτές, τότε αρκούν 30 υπογραφές από βουλευτές της αντιπολίτευσης ώστε να του ασκηθεί ποινική δίωξη [1]. Ας βάλουμε λοιπόν ως στόχο να εκλεγούν τουλάχιστον 30 βουλευτές που η κύρια δέσμευση τους θα είναι ότι, σε περίπτωση που εξαπατηθεί πάλι το εκλογικό σώμα, θα έχουν το θάρρος να υπογράψουν. Αυτό θα αποτελούσε μία σημαντική πίεση στην οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση.
 • Πολλοί επιχειρηματολογούν ότι κανένα κόμμα δεν τους εκφράζει. Σε αυτό το επιχείρημα ποντάρουν και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που προβάλουν μόνο συγκεκριμένα κόμματα ενώ έχουν αποκλείσει παντελώς άλλα. Ένα παράδειγμα είναι οι «αντιμνημονιακοί πολίτες», μια πολιτική κίνηση η οποία έχει συσπειρώσει σημαντικό αριθμό πολιτών όπως αποδεικνύουν οι συγκεντρώσεις που έχει κάνει ανά την Ελλάδα [2].  Και αυτή όμως καθώς και άλλες πολιτικές κινήσεις έχουν αποκλειστεί σκόπιμα από τα τηλεοπτικά κανάλια και από τις δημοσκοπήσεις. Άρα από εμάς εξαρτάται να μην πιστέψουμε τα αδιέξοδα που μας σερβίρουν οι τηλεοράσεις και να ψάξουμε μόνοι μας ποια πολιτική κίνηση από αυτές που θα κατέβουν στις εκλογές μας εκφράζει [3].
 • Οι περισσότεροι πολίτες επιθυμούν να δουν στη φυλακή όσους κριθούν ποινικά ένοχοι για την κατάσταση στην οποία έχει έρθει σήμερα η χώρα μας. Αυτό όμως μπορεί να γίνει μόνο αν η πλειοψηφία των βουλευτών που θα εκλεγούν δεν ανήκουν στον παλιό διεφθαρμένο πολιτικό κόσμο.

Θα μπορούσα να γράψω και άλλα πολλά για το πόσο σημαντικές είναι αυτές εκλογές και για το ότι αντί να τα βλέπουμε όλα μάταια θα πρέπει να πάρουμε τις τύχες στα χέρια μας. Αντί να αναρτήσω όμως ένα μακροσκελές κείμενο θα προτιμούσα να γράψουν και άλλοι την άποψη τους. Οπότε νομίζω ότι είναι πολύ πιο ουσιαστικό να προσθέσει όποιος θέλει τα δικά του επιχειρήματα στο γιατί είναι τόσο σημαντικό να ψηφίσουμε σε αυτές τις εκλογές, σχολιάζοντας στο άρθρο αυτό. Προωθήστε το άρθρο αυτό σε φίλους και γνωστούς, ώστε να πείσουμε όσους περισσότερους γίνεται να μην αδιαφορήσουν και να ψηφίσουν.

From → Νέα

2 Σχόλια
 1. Βρήκα ένα πολύ καλό άρθρο από τον δικηγόρο Κων/νο Ν. Κατσανέβα που ξεκαθαρίζει 5 μύθους σχετικά με το νέο εκλογικό νόμο.

  http://eleutheriellada.wordpress.com/2012/04/09/5-%CE%BC%CF%8D%CE%B8%CE%BF%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BA%CF%81%CF%85%CF%86%CE%AD%CF%82-%CE%B1%CE%BB%CE%AE%CE%B8%CE%B5%CE%B9%CE%B5%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BD%CE%AD%CE%BF/

  Για παράδειγμα δείτε ένα μικρό κομμάτι από τα πολλά σημαντικά που αναφέρει:
  «… Συνεπώς ακόμα και με >40% το πρώτο κόμμα μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση 151 βουλευτών και αυτό διότι βάσει εκλογικού νόμουευνοείται από τις ψήφους των κομμάτων που δεν συγκέντρωσαν 3%.Επιπλέον ακόμα και αν το πρώτο κόμμα δεν πάρει ούτε 30%, τότε μπορεί μαζί με το bonus 50 εδρών που παίρνει σε κάθε περίπτωση, να συνεργαστεί με ένα άλλο κόμμα, ώστε με συνολικό ποσοστό 40% και των δύο κομμάτων, να υπάρχει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
  Ενώ στην περίπτωση της ψήφου σε μικρά κόμματα που δεν συγκεντρώνουν το 3% ενισχύεται το πρώτο κόμμα, στην περίπτωση της ψήφου σε μικρά κόμματα που όμως μπαίνουν στην Βουλή, τα πράγματα αλλάζουν. Όσα περισσότερα κόμματα εισέλθουν στην Βουλή τόσο δυσκολότερο καθίσταται για το πρώτο κόμμα να πάρει αυτοδυναμία και αυτό διότι οι ψήφοι των κομμάτων αυτών υπολογίζονται στο εκλογικό μέτρο, μειώνοντας έτσι τα ποσοστά των μεγάλων κομμάτων.»

 2. Παραθέτω και άλλες δύο απόψεις που μου έστειλε με email ένας φίλος:

  • Οι εκλογές αυτές είναι μια μεγάλη ευκαιρία να αποσαφηνιστεί δημοκρατικά ποια στρατηγική θέλουμε να ακολουθήσει η Χώρα μας, χωρίς να χυθεί αίμα, χωρίς αδιέξοδες συγκρούσεις. Άρα είναι καθήκον όλων μας να πάρουμε θέση.
  • Η αποχή, τα λευκά και τα άκυρα βοηθούν το πρώτο κόμμα. Με 50% αποχή/λευκά/άκυρα σημάνει ότι το πραγματικό ποσοστό του πρώτου κόμματος είναι το μισό από αυτό θα καταγράψει στις εκλογές. Και σαν να μην φθάνει αυτό, το πρώτο κόμμα παίρνει ως μπόνους και 50 έδρες που αντιστοιχούν στο 16,67% του εκλογικού σώματος. Με τέτοιο εκλογικό σύστημα η διαμαρτυρία δεν μπορεί να εκφραστεί ούτε ως αποχή ούτε ως λευκά/άκυρα, γιατί ευνοούν σκανδαλωδώς το πρώτο κόμμα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s