Skip to content

Αμεσότερες μέθοδοι συναλλαγών

Μαρτίου 8, 2012

Παρακάτω παρατίθενται σύνδεσμοι οι οποίοι παρουσιάζουν μια ευρεία γκάμα μεθόδων «συναλλαγής» όπου γίνονται με πιο άμεσο τρόπο από ότι έχουμε συνηθίσει. Η προσπάθεια για μεγαλύτερη αμεσότητα και διαφάνεια ωφελεί τους χρήστες των μεθόδων αυτών.

  1. http://uk.zopa.com/ZopaWeb/. Δεν είναι τράπεζα. Οργανώνει διαδικτυακά peer to peer «συναλλαγές» (από άτομο σε άτομο). Κάθε ένας δηλαδή μπορεί να δανείζει μικροποσά σε πολλούς χρήστες του συστήματος ή να δανειστεί ένα ποσό το οποίο είναι το άθροισμα μικροποσών από πολλούς δανειστές. Με τον τρόπο αυτό μειώνονται οι αρνητικές συνέπειες για τον δανειστή όταν κάποιος αδυνατεί να τον αποπληρώσει (καθώς θα του έχει δανείσει μικροποσό και επιπλέον το ρίσκο να δηλώσουν πολλοί αδυναμία αποπληρωμής είναι μικρό γιατί γίνονται αναλύσεις ρίσκου).  Επιπλέον τα κέρδη από το επιτόκιο τα καρπώνονται οι δανειστές και όχι κάποια τράπεζα. Όταν δανείζεις καθορίζεις το επιτόκιο και όταν δανείζεσαι μπορείς να επιλέξεις τους δανειστές (άρα και τα επιτόκια που σε συμφέρουν).
  2. http://www.kickstarter.com/ Είναι μια πιο άμεση και δημοκρατική μέθοδος χρηματοδότησης των project που θέλουν να υλοποιήσουν δημιουργικά άτομα. Η ποικιλία των project μπορεί να είναι τεράστια, από καλλιτεχνικά έργα, όπως σύνθεση μουσικής, μέχρι έργα τεχνολογικής φύσεως. Ο κάθε επίδοξος δημιουργός δίνει στο σύστημα μια περιγραφή για το έργο που θέλει να κάνει, το ποσό που θα χρειαστεί για να το εκτελέσει, και σε πόσο χρόνο θέλει να μαζέψει αυτό το ποσό. Ο καθένας μπορεί να δίνει μικροποσά για το έργο αυτό. Αν μαζευτεί το συνολικό ποσό στο χρόνο που ορίστηκε, τότε ο δημιουργός παίρνει τα χρήματα και ξεκινάει το έργο με την υποχρέωση να δώσει στους δωρητές ότι συμφωνήθηκε από την αρχή. Για παράδειγμα αν το έργο είναι η ανάπτυξη μιας εφαρμογής, μπορεί η συμφωνία να είναι η διανομή της εφαρμογής στους δωρητές. Αν ο δημιουργός δεν καταφέρει να μαζέψει το ποσό στον ορισμένο χρόνο, τότε δεν παίρνει τα χρήματα και δεν γίνεται καμία χρέωση σε εκείνους που δήλωσαν δωρητές. Σε περίπτωση αθέτησης τήρησης της συμφωνίας από τον δημιουργό, οι δωρητές μπορούν να κινηθούν δικαστικώς όπως μπορούν να κάνουν και σε οποιαδήποτε άλλη συναλλαγή.
  3. http://www.bancaetica.com/Lang/Content.ep3?LANG=EN . Ηθική τράπεζα.
  4. http://www.tem-magnisia.gr/index.php, http://www.ovolos.gr/. Τοπικά συστήματα εμπορικών συναλλαγών (LETS) ή κοινωνικά νομίσματα. Τα συστήματα αυτά λειτουργούν παράλληλα με τα εθνικά νομίσματα. Προστατεύουν εκείνους που τα χρησιμοποιούν από την υπερσυγκέντρωση των εναλλακτικών νομισμάτων σε μια μειοψηφία.  Για τον λόγο αυτό στα συστήματα αυτά δεν υπάρχει επιτόκιο. Όσοι εντάσσονται στο σύστημα ξεκινούν με μηδενικό λογαριασμό (δεν δημιουργείται χρήμα από τον αέρα). Σε μια συναλλαγή με κοινωνικό νόμισμα ένας λογαριασμός χρεώνεται και ένας άλλος πιστώνεται. Υπάρχουν όρια στη συνολική πίστωση ή χρέωση ενός λογαριασμού. Το κύριο στοιχείο είναι η διαφάνεια του συστήματος ώστε όλοι να μπορούν να ελέγχουν την ομαλή λειτουργία του. Ο στόχος του συστήματος είναι η διευκόλυνση των συναλλαγών ώστε να γίνονται σε δίκαιη και ισότιμη βάση για όλους. Τα συστήματα αυτά δεν αποτελούν τρόπο αποφυγής της φορολογίας. Πολλές φορές κατά την διαδικασία τέτοιων συναλλαγών, ένα μέρος της αποπληρωμής γίνεται με το εθνικό νόμισμα και το υπόλοιπο με το κοινωνικό νόμισμα.
  5. http://www.time-exchange.gr/ . Τράπεζα χρόνου. Λειτουργεί όπως τα συστήματα LETS αλλά η μονάδα συναλλαγής είναι ο χρόνος. Έτσι μια ώρα π.χ. διδασκαλίας ισοδυναμεί με μια ώρα παροχής μιας οποιασδήποτε άλλης υπηρεσίας.
  6. http://www.otoposmou.gr/, http://www.energw.gr/index.php?option=com_mad4joomla&jid=3&Itemid=70, http://synparmes.gr/ . Δίκτυα παράκαμψης μεσαζόντων. Στόχος είναι η καλύτερη επικοινωνία μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή, με αποτέλεσμα τον πιο άμεσο έλεγχο της ποιότητας και την μείωση των τιμών.

Καθένα από τα παραπάνω συστήματα έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του, όπως συμβαίνει και σε κάθε σύστημα που χρησιμοποιούμε στη ζωή μας (π.χ. τράπεζες, εθνικά νομίσματα, επιδοτήσεις κ.τ.λ.). Όταν υπάρχει όμως ποικιλία μεθόδων, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα κρίσεις που οφείλονται σε δυσλειτουργίες (στρεβλώσεις, αδιαφάνεια) των κύριων συστημάτων που χρησιμοποιούμε. Με λίγο ψάξιμο στους παραπάνω συνδέσμους αλλά και στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε και άλλες ιστοσελίδες από παρόμοια συστήματα που εφαρμόζονται ανά τον κόσμο ( όπως σε Αμερική, Γερμανία, Αγγλία, Ιταλία και άλλες χώρες).

Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s